Covid-19 - den 16. december 2020
Julen bliver anderledes i år – ligesom stort set alt har været det siden den 11. marts. De traditionelle julefrokoster og juleafslutninger på skolen/arbejdspladsen er aflyst og tilsvarende er der i mange familier også udsigt til, at julen skal fejres på en lidt anden måde end normalt. En stor del af eleverne er sendt hjem i denne uge, og skal derfor undervises virtuelt. Hvorvidt restriktionerne fortsætter efter den 4. januar er uvist i skrivende stund.
På skoleområdet har der på flere skoler været tilfælde af Covid-19 med hjemsendte elever og lærere til følge. Ligeledes har vi på kredskontoret fået en række spørgsmål omkring rengøring og værnemidler. Vi har her taget fat i et par af de ofte forekommende spørgsmål.
Rengøring
Lad os slå fast – rengøring er ikke en læreropgave. Al rengøring skal varetages af personale, der er ansat og uddannet til at løse denne opgave. At eleverne tørrer borde af efter spisning, at der ryddes op og tørres borde af i fysiklokalet osv. er helt almindelige opgaver, som varetages af dukse, eller eleverne i fællesskab ud fra de traditioner, der gør sig gældende på skolen/i faget.
Værnemidler
Såfremt man anvender værnemidler som lærer, så er det godkendt visir, der skal bruges i forbindelse med undervisningen.
Covid-19 og julen
Bliver du konstateret smittet med Covid-19 i løbet af julen skal du underrette din arbejdsgiver (leder). Lederne i kommunen bliver orienteret om, hvordan de skal håndtere smittet personale m.m. i løbet af juledagene, hvor mange enten holder ferie, eller hvor arbejdspladsen er ramt af julelukning.
Som medarbejder i Randers Kommune vil du desuden modtage information omkring dette. Medlemmer, der er ansat på andre arbejdspladser, skal kontakte deres arbejdsgiver for at få den nødvendige information.
Arbejdsgiver kan stille krav om Covid-19 test
Lovgivningen har gjort det muligt for arbejdsgiver at kræve, at ansatte lader sig teste. Sker dette, skal det så vidt muligt finde sted i arbejdstiden og omkostningerne skal betales af arbejdsgiver. Et krav om testning skal være sagligt begrundet, men da langt de fleste af medlemmerne af Randers Lærerforening har kontakt til mange elever, borgere m.m. i løbet af en arbejdsdag, vil der ofte være en saglig begrundelse, fx, at man har været tæt på en, der er konstateret smittet. Arbejdsgiveren skal have resultatet at testen. Beskæftigelsesministeren har opfordret til, at man videresender det elektroniske brev, som man modtager i e-boks eller på sundhed.dk. Tillidsrepræsentanterne har modtaget yderligere information om dette, så bliver du bedt om at lade dig teste, skal du kontakte din tillidsrepræsentant.
Brug for meget klare Corona-regler
Formændene fra lærerforeningerne i Østjylland har sammen skrevet et debatindlæg, hvor der efterlyses klare coronaregler. I indlægget skriver vi bl.a.: ”Den såkaldte almindelige skoledag gennemføres sjældent uden at dispensere for afstandskravene. Og da en fuld nedlukning ikke er ønskværdigt for nogen, er der et stort behov for at tage fat i nogle af de greb, der i foråret gjorde det mere sikkert at være i skolen.
Lad det være op til den enkelte skole at vurdere, om faglærerne nødvendigvis skal rundt til så mange klasser. Eller om skoledagen skal forkortes, så det er muligt at undervise eleverne i mindre hold. Det er også en mulighed at prioritere de ’store fag’ midlertidigt, og sætte de ’mindre fag’ på pause.”
På Randers Kommunes hjemmeside kan du læse mere om Randers Kommune og Covid-19 – brug dette link: https://www.randers.dk/coronavirus/
Danmarks Lærerforening har en samling af vigtig information i forhold til ansættelse, corona m.m. Læs mere her.
- Publiceringsdato: 15. december 2020
- Ændringsdato: 16. december 2020