Så startede folkeskolen igen

Velkommen til et nyt skoleår. Ledere, lærere og pædagoger har et stort engagement, der kommer eleverne til gode. Alle ude på skolerne vil gøre alt inden for de givne rammer for at give alle elever den bedst mulige skolegang.

Læserbrev af Karsten K. Madsen, fællestillidsrepræsentant BUPL; Carsten F. Andersen, formand for Skolelederforeningen i Randers og Leif Plauborg, formand for Randers Lærerforening

Den 13. august bragte Randers Amtsavis et læserbrev fra Nicolai Estrup, hvori han udtrykker stolthed over folkeskolen i Randers og giver mange roser til personalet på Østervangsskolen. Det vil vi gerne takke for.

Mandag den 12. august mødte mere end 8000 forventningsfulde elever op til første skoledag i det nye skoleår. Ledere, lærere og pædagoger havde første arbejdsdag i skoleåret ca. 1 uge før, og dermed kunne de gøre klar til skolestarten.

Dermed fik alle taget hul på et nyt og spændende skoleår, hvor vi godt tør love, at alle står klar til at yde det bedst mulige, når det drejer sig om elevernes dannelse og uddannelse. Personalet har fokus på tryghed, trivsel, kreativitet, fællesskab, socialisering og at hver elev lærer mest og bedst muligt ud fra den enkeltes forudsætninger. Skolen handler netop om ”det hele menneske”. Og det sker bedst i et forpligtende samarbejde med forældrene, hvor krav og forventninger til samarbejdet er afstemt.

Det er i folkeskolen vi mødes, børn fra forskellige samfundslag og kulturer. Det er i folkeskolen, der skabes forståelse for demokrati og sammenhængskraft. Det er i folkeskolen grundlaget for Danmarks succes og fremtid skabes.

Vi har netop taget hul på et skoleår, der for skolen indeholder andet end elevernes undervisning. Det kommende år byder fx på AULA, den nye kommunikationsplatform mellem skole og hjem, skolerne skal arbejde med ”Professionel kapital”, der skal laves den obligatoriske arbejdspladsvurdering og skolerne har forskellige udviklingstiltag i projektet om professionelle læringsfællesskaber. Der er nok at tage fat på – heldigvis.

Men skal folkeskolen være en succes, så kræver det ordentlige rammer og vilkår. Og her gør politikerne det svært. De rammer og vilkår folkeskolen i Randers er givet, er præget af vedvarende besparelser – desværre.

Man kan måle på mange måder. En måde at måle på er udgiften pr. elev. I 2018 var netteoudgiften pr. elev i folkeskolen i Randers fastsat til kr. 66.934, mens landsgennemsnittet var på kr. 68.178,- Skal Randers være sammenlignelig med landsgennemsnittet, så mangler der ca. 11 millioner.  Vil man have noget til at gro, så kræver det pleje og investeringer.

Ledere, lærere og pædagoger har et stort engagement, der kommer eleverne til gode. Alle ude på skolerne vil gøre alt inden for de givne rammer for at give alle elever den bedst mulige skolegang.

Velkommen til et nyt skoleår.