Styrelsen har en anbefaling og en opfordring

Stem Ok24
Vi opfordrer til, at du stemmer til OK24, og vi anbefaler, at du stemmer ja.

Styrelsen har på styrelsesmødet den 4. april drøftet resultatet af OK24, og en enig styrelse kommer med opfordring til, at du som medlem af en overenskomstbærende fagforening stemmer om resultatet af OK24.
Uanset om du stemmer ja eller nej, så er det vigtigt, at der vises opbakning til forhandlingerne og medlemsdemokratiet i de rigtige fagforeninger.

Udover opfordringen, så anbefaler vi et ja til resultatet. Vi ved godt, at man ikke fik alt, som man ønskede sig, eller man mener, at resultatet på forskellige dele af aftalen, burde være anderledes. Men det er vigtigt, at man husker, at det er en forhandling – modparten kommer også med krav til ændringer, hvor de heller ikke nåede i mål.

Medlemmerne af Randers Lærerforening – fraktion 1 og 2 er omfattet af resultatet på det kommunale område og for lærerne på Social- og Sundhedsskolen er det aftalen med staten, der er gældende.

For begge aftaler gælder, at der generelt er givet store generelle lønstigninger, der i perioden vil forbedre reallønnen. Og de store generelle lønstigninger kommer i starten af perioden med virkning fra den 1. april 2024. Men ja – efterslæbet fra den voldsomme inflation fra 2022 bliver ikke indhentet i denne 2 årige overenskomstperiode.

Lærerne på Social- og Sundhedsskolen
Afstemningen er vejledende for LC og indgår ikke i sammenkædningen, der er gældende for det kommunale område. Kort sagt betyder aftalen, at der er generelle lønstigninger på 7,4% i perioden, og der er desuden ændringer i forhold til pensionen.

Ansatte i Randers Kommune
Der kommer store generelle lønstigninger til alle – 5,74% i 2024, heraf de 4,0% fra den 1. april og så får langt de fleste af medlemmerne et  almentillæg fra den 1. april 2025. Ligeledes forhøjes fritvalgsordningen med 0,26 procentpoint, og der er mulighed for – via en ekstra forhandling, at der kommer en lønstigning i efteråret 2025.

Men KL ville ikke være med til fx at lave lærerstartsordninger og forbedrede seniorordninger for de nævnte grupper. Desuden er der den helt store udfordring – hvad mener man om midlerne til kompetencefonden. Mange talt har været nævnt i debatten, men beløbet svarer til 0,44%, som kunne være brugt anderledes.

Der er desuden en række forbedringer i barselsreglerne, der er er aftalt en ny praktikaftale, der gør tillæggene pensionsgivende, forbedringer på gruppelivsforsikringen m.m..

Andre torne – tja – det man ikke ønskede, der blev aftalt, eller det man ønskede, som ikke blev en realitet – det må vejes sammen med de øvrige dele af aftalen.

Styrelsens vurdering er, at aftalen har så stor en værdi, at vi anbefaler et ja.

De andre udfordringer – den manglende økonomi til skolerne skal ikke løses via overenskomsten, og at man ikke gennem en overenskomstaftale får løst fx udfordringerne med segregering af elever og de dertilknyttede udgifter skal ikke indgå i ens vurdering af aftalen.

Vil du læse mere om de forskellige dele af aftalen, kan du gøre det i seneste nummer af Folkeskolen eller på Danmarks Lærerforenings hjemmeside www.dlf.org