En kommentar til Budget 2023

Laerere Ved Computer 414X280
Budget forliget blev indgået natten til fredag den 23. september og på kortsigt er det positivt for folkeskolen - at der i oversalgsårene er endog særdeles mørke skyer er en anden sag.

I Randers Lærerforening har vi med stor interesse læst budgetforligt for Randers Kommune. Et budgetforlig, der både kalder på ros og giver bekymringer for fremtiden og indsatsen ”Folkeskolen som førstevalg”.

Først rosen – det er glædeligt, at man igen er lykkes med at få afværget den i 2023 oprindelig planlagte besparelse på Randers Specialskole på over 2 millioner, og at man har forlænget tildelingen til to-lærertimer til også at være gældende i 2024.

Modsat må man sige, at de fremlagte besparelser i budgettet for årene 2024, 2025 og 2026 ser ganske truende ud. Besparelsen på specialskolen er med virkning fra 2024 på 5,8 millioner og på det almene folkeskoleområde ender besparelsen i 2026 på over 10 millioner. Desuden er der en række bevillinger, der udløber i overslagsårene, så de samlede besparelser er på over 20 millioner.

I forhold til Randers Specialskole giver de evigt truende besparelser en negativ påvirkning af arbejdsmiljøet  og generelt udfordrer budgettet på lang sigt udover arbejdsmiljøet ambitionerne om ”Folkeskolen som førstevalg”.